MENY ↓

Att musta sina egna äpplen hos Lysekils Musteri

Femtio kilo äpple ger mellan tjugofem och trettio liter must. Vårt musteri är dimensionerat för femtio kilo äpplen åt gången, så om du vill ha must från just dina äpplen så vill vi att du har minst femtio kilo äpplen med dig till oss. Femtio kilo äpplen är fyra till fem vanliga papperskassar.

Har du mindre mängder äpplen än femtio kilo så sammustar vi dina äpplen med andra kunders äpplen.

Tänk på att hantera äpplena så varsamt du kan, kasta inte äpplena ner i din behållare utan lägg ner dem försiktigt. Vi tvättar äpplena innan vi mustar dem men se till att äpplena inte är jordiga eller på annat sätt smutsiga. Äpplena du kommer till oss med ska vara så rena som möjligt, så rena att du kan sätta tänderna i dem.

Vi väger in dina äpplen och vi tar dina uppgifter så att vi kan kontakta dig när musten är klar. Du får också veta vad musten ungefär kommer att kosta dig.

Är äpplet redo att mustas?

Som med det mesta så hänger resultatet på råvaran, goda, mogna äpplen med utvecklad sötma och en balanserad syra, blir god must. Äpplet ska alltså vara moget och krispigt. Dela äpplet med en kniv, är kärnorna bruna så är äpplet moget.

Ta ett bett i äpplet, knakar det i äpplet är det krispigt och lämpar sig för mustning. Är smaken söt och frisk så är det perfekt. Fallfrukt är lämplig att musta så länge det inte börjat ruttna. Skorv, fult skal eller andra mindre skavanker inverkar inte på mustningsresultatet. Olika äpplesorter har olika mängd sötma och syrlighet varför det många gånger är perfekt att blanda olika äpplesorter vid mustning.

Äpplen vi inte mustar

Mjöliga äpplen sätter igen vår musteriutrustning varför vi inte vill ha in dessa i musteriet. Övermogna och äpplen med mögel eller där förruttnelse startat vill vi inte heller ha in i musteriet. Vad gäller fallfrukt från beteshagar, där lamm, kor eller andra betesdjur betat får inte mustas. Risken för otrevliga bakterier är överhängande.

Hållbarhet och förvaring

Vi pastöriserar all must, dvs vi höjer upp temperaturen på musten till åttio grader under en tid. Pastöriseringen tar bort eventuella mikroorganismer och bakterier i musten. I en oöppnad påse håller sig musten frisk i ca ett år, förvaring ska helst ske mörkt och svalt. En öppnad påse håller sig i ca fyra veckor om den förvaras i kylskåp.

Vi tillsätter inget konserveringsmedel till musten, inte något annat heller.

Päron

Ja vi mustar päron men tänk på att de lätt blir mjöliga om det blir det minsta övermogna och då sätter det igen våra pressar. Dessutom innehåller päron nästan ingen syra varför ren päronmust ofta blir helt utan friskhet och istället upplevs som blaskig och sötsliskig. Så för bästa resultat, plocka päronen strax innan de är mogna, de skall vara hårda och sammusta dem med äpplen. Vi brukar rekommendera att inte ha mer än tjugofem procent päron och resterande del äpplen om man skall få en frisk och välsmakande must.