Musteriet

Olssons gård

Vi som driver Olssons gård heter Karolina och Kristoffer Kiel Olsson. Gården ligger på Lögen ute i Lyse där vi har musteri, gårdsbutik med självbetjäning och grönsaksodlingar. Välkommen att besöka oss där!

Vår idé är att ni ska ta tillvara alla de äpplen som varje år mognar i era trädgårdar och förvandla dessa äpplen till fantastisk must. Vi erbjuder oss att musta era äpplen och fylla musten i tre-liters ståpåsar. Typ bag in box fast utan kartonghölje. All must pastöriseras, vilket bevarade smaken och ger den en lång hållbarhet.

Mindre krångel, ingen bokning, ni kommer till oss, vi väger in frukten och när er must är klar meddelar vi er via ett sms. Inlämning av äpplen och hämtning av must sker på öppettiderna, se här.

Har du äpplen i din trädgård som du inte hinner, orkar eller vill ta hand om? Vi kommer gärna och plockar dina äpplen. Samtidigt städar vi såklart upp alla dåliga äpplen som ligger under trädet och tar hand om dem också. Hör av dig till oss så kommer vi! Ring till Kristoffer på 0738995775

Vi plockar gärna

DINA ÄPPLEN OCH PÄRON!

Att musta sina egna äpplen på Olssons gård

Ett kilo äpplen ger ungefär en halv liter must, helt utan tillsatser. Vårt musteri är dimensionerat för femtio kilo äpplen åt gången. När vi mustar tar vi alla era äpplen i samma ordning som ni lämnat in. Vi tvättar, krossar, pressar, pastöriserar och fyller på 3L-påsar i rätt ordning. Du får din egen must, men vi skarvar mellan kunderna i produktionen så att vi alltid fyller pressen helt, och det finns också must kvar i uppsamlingskärlen mellan varje pressning. Musten du får tillbaka är alltså med dina egna äpplen men mer eller mindre blandat med andras, beroende på hur mycket du lämnar in. Tilläggas bör att en must gjord av en blandning av olika äppelsorter oftast ger den mest balanserade och fylliga smaken.

Är äpplet redo att mustas?

Som med det mesta så hänger resultatet på råvaran, goda, mogna äpplen med utvecklad sötma och en balanserad syra, blir god must. Äpplet ska alltså helst vara moget och krispigt. Dela äpplet med en kniv, är kärnorna bruna så är äpplet moget.

Ta ett bett i äpplet, knakar det i äpplet är det krispigt och lämpar sig för mustning. Är smaken söt och frisk så är det perfekt. Fallfrukt är lämplig att musta så länge det inte börjat ruttna eller mögla. Skorv, fult skal eller andra skavanker inverkar inte på mustningsresultatet. Olika äpplesorter har olika mängd sötma och syrlighet varför det många gånger är perfekt att blanda olika äpplesorter vid mustning.

Hållbarhet och förvaring

Vi pastöriserar all must, dvs vi höjer upp temperaturen på musten till över åttio grader under en tid. Pastöriseringen tar bort eventuella mikroorganismer och bakterier i musten. Äppelmust innehåller bra naturligt konserveringsmedel i form av fruktsyra och fruktsocker från äpplena. I en oöppnad påse håller sig musten frisk i över ett år, förvaring ska helst ske mörkt och svalt. En öppnad påse håller sig i ca fyra veckor om den förvaras i kylskåp.

Vi tillsätter inget konserveringsmedel till musten, inte något annat heller.

Päron

Päron är också jättegott att musta, och även att blanda tillsammans med äpplen. Ren päronmust ger en extra söt must, som särkilt barn och andra sötnosar gillar. 

Vi tvättar äpplena innan vi mustar dem men se till att äpplena inte är jordiga eller på annat sätt smutsiga. Äpplena du kommer till oss med ska vara så rena som möjligt, så rena att du kan sätta tänderna i dem.

Vi väger in dina äpplen och vi tar dina uppgifter så att vi kan kontakta dig när musten är klar. Du får också veta hur mycket must det troligen blir.

Äpplen vi inte mustar

Övermogna och äpplen med mögel eller där förruttnelse startat vill vi inte ha in i musteriet. Vad gäller fallfrukt från beteshagar, där lamm, kor eller andra betesdjur betat får inte mustas. Risken för otrevliga bakterier är överhängande.